nuffnang ads

Tuesday, 17 January 2012

apabila padang pasir turun salji

Hari tu kan.Hari yang aku cakap hujan batu tu kan rupanya ada salji.Wooo ruginya tak p cari.Tapi disebabkan periksa jadi aku pun merelakan aku terlepas peluang tu.Sebenarnya tak tahu pun kat mana ada salji tu cuma tengok video je.


Bukan pertama kali orang cakap salji turun.Sebelum ni ada je salji turun masa tahun 2009.Masa tu tak ada lak kecoh sangat.Tak pasti dekat mana.Kalau dekat gunung sinai tu memang ada je salji tiap-tiap tahun.Gambar dekat kaki bukit sinai.Ni je salji yang belum cair.Masa aku p ni dah penghujung musim sejuk dah.Masa ni aku semester 3 sekarang aku dah semester 9 kot.Sekejapnya masa berlalu.

Antara tanda-tanda nak kiamat apabila padang pasir turun salji.Apabila negara miskin semakin kaya.Apabila ulama menggunakan agama untuk kemewahan diri.Apabila negara dipimpin oleh bukan ahlinya.

Hadis Ke Dua Puluh Tujuh :

TANAH ARAB YANG TANDUS MENJADI LEMBAH YANG SUBUR


Abu Hurairah ra berkata : "Bersabda Rasulullah SAW: "Tidak akan terjadi kiamat sehinggalah Tanah Arab (yang tandus itu) menjadi lembah yang subur dan di aliri sungai-sungai".
H.R. MUSLIM


Sekarang kita telah mula menyaksikan kebenaran sabdaan junjungan kita ini. Kita banyak melihat tanah Arab yang dahulunya tandus dan kering kontang tetapi sekarang telah mulai menghijau dan ditumbuhi rumput-rumput dan pohon-pohon kayu.

Contohnya, Padang Arafah yang ada di Makkah al-Mukarramah yang dahulunya hanya dikenali sebagai padang yang tandus dan tiada pohon kayu. Sekarang ini Padang Arafah dipenuhi pohon-pohon kayu, sehingga kelihatan menghijau dan kita dapat berteduh di bawah naungannya.

Keadaan ini walaupun menyejukkan mata memandang namum ia mengurangkan gambaran suasana padang Mahsyar, tempat berhimpunnya seluruh makhluk pada hari kiamat nanti yang merupakan tujuan utama dan pelajaran penting yang di ambil dari suasana wuquf jamaah Haji di Padang Arafah pada setiap 9 Zulhijjah tahun Hijriyah.No comments:

Post a Comment