Semalam bangun-bangun tidur pukul 2 pagi,terus tangan capai tepung,mixer,dan yang sewaktu dengannya.Sebenarnya dah janji dekat diri sendiri,tak nak buat kek dah sampai habis exam final.Tapi masa dalam kelas kelmarin,tiba-tiba je tersebut 'Balik nanti nak buat kek red velvet laa'.Huhu.Apa berhantu sangat ni..
Pukul 3.30 pagi dah siap masak.Dengan semangat aku buat topping TAPI mereka mensabotaj aku.Tiba-tiba mereka jadi berbiji-biji.Keluar air susu entah dari celah mana.Aishh aku pun dengan keFRUSTan yang amat sangat,apa lagi cari bantal dan selimut tidur.Selamat satu malam aku dari menghadap buku.
Bangun pagi-pagi pukul 9,capai whipping cream,cream cheese dengan timbang gula dan butter terus kepuk-kepuk.TING jadi.Cun pula tu.Hasil kegilaan aku terhadap idea berhantu ni,selamat dua kuliah aku ponteng.Sedangkan aku dah siap pakai baju kot.Tiba-tiba p capai segala macam benda tak berkaitan.Huhu.
Tamat merepek.
Bahan-bahan kek:
1 1/4 cawan tepung gandum
1/2 sudu besar baking powder
1/2 sudu kecil garam
60 gram unsalted butter
1 biji telur
1/2 cawan susu segar + 1 sudu air perahan lemon (resepi asal menggunakan butter milk)
3/4 cawan gula halus
1 sudu besar cuka makan
1 sudu sodium bicarbonate
1 sudu besar pewarna merah
1 sudu besar serbuk koko
Cara-caranya:
- Ayak tepung,garam dan baking powder.
- Campurkan 1 sudu serbuk koko dan 1 sudu pewarna merah.Tambah sedikit air sehingga menjadi pes.
- Campurkan 1 sudu sodium bicarbonate dengan 1 sudu cuka makan.(Aku pakai baking powder je sebab aku tak ada sodium bicarbonate?Boleh ke??)
Langkah pertama:
- Putar butter dengan gula sehingga kembang.
- Masukkan telur dan putar lagi sehingga sebati.
- Masukkan bahan-bahan yang telah diayak berselang seli dengan susu segar.
- Masukkan campuran serbuk koko dengan pewarna merah,dan campuran sodium bicarbonate dengan cuka.
- Putar bahan-bahan sehingga sebati.
- Masukkan dalam loyang dan bakar selama 50 minit.
Bahan-bahan topping:
100 gram cream cheese (Resepi asal 125 gram)
1/2 cawan whipping cream
80 gram gula halus (Resepi asal 120 gram)
50 gram unsalted butter
Cara-caranya:
- Putarkan whipping cream sehingga kembang.
- Dalam bekas lain,putarkan gula,cream cheese dan butter sehingga sebati.
- Tuangkan gula,butter dan cream cheese yang telah sebati ke dalam bekas whipping cream.
- Kacau perlahan-lahan.Jangan putar menggunakan mixer.Nanti dia akan berketul-ketul dan korang akan rasa nak campak kek ke bawah rumah.Huhu.
- Dan mulakan sesi berkarya.
No comments:
Post a Comment