Opor daging ni makan dengan nasi daging.Orang makan nasi daging dengan daging rebus dan air asam, aku makan dengan opor daging.Apa-apa ajalah.
Bahan-bahan perapan daging:
1/2 kilo daging (semalam aku pakai daging yang telah direbus sebab nak buat nasi daging kena masukkan air daging)
2 sudu besar jintan manis dikisar kering
Cara-caranya:
Bahan-bahan menumis:
1 biji bawnag besar dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
2 batang serai dikisar
1 inci halia dikisar
1 inci lengkuas dikisar (aku tak masukkan sebab tak ada lengkuas)
1 biji cili dikisar
4 biji buah keras dikisar kering (aku tak masukkan sebab buah keras dekat rumah aku tiba-tiba hilang.Ajaib sungguh)
200 ml santan
Cara-caranya:
Tumis semua bahan-bahan kisar sehingga naik bau.
Masukkan daging yang telah diperap.
Tambah sedikit air.Tunggu sehingga mendidih.
Tambah santan.
Tunggu sehingga daging empuk dan siap.
Bahan-bahan perapan daging:
1/2 kilo daging (semalam aku pakai daging yang telah direbus sebab nak buat nasi daging kena masukkan air daging)
2 sudu besar jintan manis dikisar kering
Cara-caranya:
- Potong daging nipis-nipis dan perapkan dengan jintan manis yang telas dikisar selama 30 minit.
Bahan-bahan menumis:
1 biji bawnag besar dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
2 batang serai dikisar
1 inci halia dikisar
1 inci lengkuas dikisar (aku tak masukkan sebab tak ada lengkuas)
1 biji cili dikisar
4 biji buah keras dikisar kering (aku tak masukkan sebab buah keras dekat rumah aku tiba-tiba hilang.Ajaib sungguh)
200 ml santan
Cara-caranya:
Tumis semua bahan-bahan kisar sehingga naik bau.
Masukkan daging yang telah diperap.
Tambah sedikit air.Tunggu sehingga mendidih.
Tambah santan.
Tunggu sehingga daging empuk dan siap.
Dia kata kena masukkan daun salam.Daun salam tu apa ehh?
No comments:
Post a Comment