nuffnang ads

Thursday 2 February 2012

Cheese cake

Yeay dengan bangganya saya mengumumkan cheese cake saya dah siap.

Hooooreeyyyyyyy......

Bahan-bahan base (dasar):

200 gram butter cookies
3 sudu marjerin

Cara-caranya:

  1. Kisar kering butter cookies..
  2. Cairkan marjerin dengan api perlahan.
  3. Kemudian gaulkan marjerin dengan biskut yang telah dikisar sehingga boleh dikepal
  4. Mampatkan biskut pada dasar acuan.
  5. Aku menggunakan bekas bersaiz 16 cm bulat.
  6. Kemudian masukkan ke dalam peti sejuk selama 1 jam.(Aku masuk 1 malam.Esoknya baru buat cheese cake)


Bahan-bahan cheese cake:

250 gram cream cheese
300 ml whipping cream
2 botol natural yogurt yang telah ditapis airnya.
130 gram gula halus
3 sudu air perahan lemon
10 gram gelatin(ella terima kasih untuk gelatin nanti ecah ganti eyy)


Cara-caranya:

  1. Putar whipping cream sehingga gebu.Jangan terlampau lama nanti akan berketul.
  2. Dalam bekas lain putarkan cream cheese,gula,dan air perahan lemon sehingga rata.
  3. Kemudian satukan whipping cream,cream cheese yang telah diputar bersama gula dan air perahan lemon.
  4. Masukkan yogurt yang telah ditapis airnya.(Cara menapis air yogut adalah dengan letakkan yogut kedalam penapis selama 2 jam.Air yogurt akan menitis keluar)
  5. Dalam bekas lain,larutkkan gelatin dengan 100 ml air.Setelah larut,padamkan api dan biarkan gelatin sejuk sedikit(tidak berasap-rasap macam di atas dapur.Jangan menunggu lama kerana nanti gelatin akan  membeku dan berketul-ketul) kemudian masukkan ke dalam bekas yang mengandungi semua bahan-bahan tadi.
  6. Kacau rata bahan-bahan tadi.Dan tuangkan di atas base yang baru dikeluarkan dari peti sejuk.
  7. Masukkan ke dalam peti sejuk selama 4 jam.Nanti cheese tadi akan membeku.Jangan bimbang jika nampak cair,kerana ia akan membeku nanti.
Bahan-bahan topping:

2 sudu madu
3 sudu esen blue berry
1 sudu jem blue berry

Cara-caranya:
  1. Gaul rata semua bahan dan sedia untuk di topping.

1 comment: