nuffnang ads

Friday, 23 December 2011

kek opera

Hari rabu lepas aku buat kek opera resepi dari masam manis yang aku dah reka balik.Macam biasalahkan aku kan anak murid derhaka.Cuba kauorang pergi melawat ke blog Kak Ita confirm kauorang rasa nak masak semua benda tu.Huhuhu.

Dah tahu bukan pro tapi nak cuba juga itulah aku.Dan apabila tahap kesabaran tidak sehandal chef-chef,mulalah ambil langkah seribu dan lebih mudah.

Mereka cakap rasa macam kek dekat secret recipe la.Huahua.Jauh panggang dari api sebenarnya.

Ok.

Bahan-bahan kek:

2 cawan tepung gandum diayak
4 biji telur
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan susu segar
3/4 cawan air panas
200 gram serbuk almond (aku guna 100 gram almond & 100 gram kacang tanah dikisar halus kerana penjimatan bajet ye)
1 cawan gula halus
3 sudu baking powder
1 paket esen vanilla
Secubit garam

Cara-caranya:

Pukul telur sehingga kembang.
Masukkan gula.Dan pukul lagi sehingga kembang.
Masukkan minyak dan susu segar.
Masukkan tepung gandum,baking powder,esen vanilla dan secubit garam.
Pukul lagi adunan.Masukkan air panas dan serbuk kacang.
Kacau sehingga sebati.
Masukkan dalam loyang dan bakar.
Anggaran ketebalan kek mendapat 4 lapis kek.


Setelah kek masak.Tunggu kek sejuk sedikit kemudian potong kek kepada empat lapis.
Proses ni sangatlah memerlukan kesabaran yang tinggi.
Orang lain potong kek pakai pisau khas gitu.Aku potong kek tu pakai pisau potong ayam.Boleh?Boleh je.Janji kreativiti tu ada.(Siapalah nak belikan aku pisau kek ni.Huhuhu.)
Nanti kita akan dapat 4 lapisan kek yang telah diasingkan.

Sekarang kita buat lapisan krim dia pula yang berperisa mocha.

Sebenarnya aku tersilap beli cappucino.Huhu.Boleh plak.Dah tu kelam kabutkan.Jadi aku pakai cappuccino tambah dengan serbuk koko biasa.Kira mocha jugalah kan.Kan kan kan.

Bahan-bahan krim mocha:

3 biji putih telur sahaja.
200 gram gula halus
300 gram butter tanpa garam
2 pakat serbuk mocha 3 in 1 (Aku dah cakap siang-siangkan aku pakai cappucino 3 in 1 jenama nescafe tambah sendiri serbuk koko.Huhu.)(Resepi asal menggunakan coffee oil atau coffee paste atau coffee esen dan mocha paste.Mana entah nak cari semua tu.So aku pakai coffee 3 in 1.Boleh?)

Cara-caranya:

Campurkan telur dengan gula.
Dan masakkan atas api dengan kaedah double boil.Aku tak sukat pula suhu air.Air tu siap mendidih lagi.
Jangan sampai telur terlebih masak dan berketul-ketul pula.
Selepas itu pukul telur dan gula tadi sehingga kembang.(Iaitu berwarna putih dan apabila diterbalikkan bekas dia tidak jatuh.)
Selepas itu masukkan butter dan akhir sekali masukkan mocha paste (cappuccino nescafe 3 in 1 yang telah dibancuhkan dengan sedikit air panas)


Bahan-bahan untuk coklat:

Coklat masakan 400 gram
100 gram butter tanpa garam

Cara-caranya:

Cairkan coklat dan butter dengan kaedah double boil sehingga semua coklat mencair

Bahan-bahan untuk coffee syrup:

1 paket nescafe 3 in 1 dibancuh dengan sedikit air panas dalam anggaran secawan.
Aku tambah sedikit nescafe biasa supaya lebih rasa coffee.

Ok sekarang tibalah masa untuk kita menyusun lapisan-lapisan kek menjadi kek opera.

Langkah pertama,kita ambil sekeping kek yang agak rata untuk dijadikan tapak dia.
Selepas itu kita basahkan kek tadi dengan coffee syrup.Jangan lembap sangat nanti kek menjadi lembik.
Selepas itu kita masukkan mocha cream tadi ke dalam piping beg untuk memudah proses meratakan cream tadi ke atas kek.
Kita picitkan separuh dari mocha cream tadi ke atas kek.
Selepas itu kita letakkan lagi sekeping kek di atas lapisan mocha cream tadi.
Basahkan dengan coffee syrup.
Kemudian kita ratakan coklat yang dicairkan ke atas kek.
Kemudian kita langkah seperti diatas sehingga cukup 4 keping kek.

Aku letak whipping cream atas kek yang atas sekali tu sebelum letakkan coklat.

Tapi aku nasihatkan kauorang tak perlulah buat macam tu.Sebab whipping cream tu tak keras.Susah gila nak letakkan coklat atas whipping cream tu.

Dan lebihan mocha cream tu aku ratakan kat tepi kek.Nak dibuangkan sayang pula.

Setelah mengambil masa selama hampir 5 jam akhirnya



Tak lawa?Nama pun potong pakai pisau potong ayam.Tu sajalah hasilnya.

2 comments:

  1. wow rajin giler wat cake opera nie..

    cake nie mmg best

    ReplyDelete