Kerana tak dapat makan nasi kandar kari dal cukuplah kan....
Bahan-bahan:
- 1/4 kg daging dipotong kecil-kecil
- 1/4 kg kacang dal direbus dan ditoskan airnya dulu
- 2 batang lobak merah dipotong besar-besar
- 4 biji ubi kentang di potong besar-besar
- Santan dalam 100 ml
- 1 labu bawang merah dikisar
- 10 biji lada kering dikisar
- 3 ulas bawang putih dikisar
- 1 inci halia dikisar
- 1 batang kulit kayu manis,2 biji bunga lawang,3 biji cengkih,4 biji ketumbar(ikut suka hati koranglah haha)=rempah kasar
- 2 sudu rempah kari + 1 sudu serbuk kunyit + 1 sudu serbuk lada (memang tak kuninglah,tapi yang penting pedas) dibancuh menjadi pes pekat
- Daun kari
- minya untuk menumis
- Garam gula secukup rasa
Cara-caranya:
- Tumiskan rempah kasar sehingga naik bau.
- Kemudian masukkan bahan kisar (bawang besar,bawang putih,lada kering,halia) dan tumis hingga naik bau.
- Dan tambah serbuk kari yang telah dibancuh dengan serbuk kunyit dan serbuk lada.
- Masukkan daging.Bila daging separuh empuk masukkan ubi kentang dan kacang dal.
- Dan tambah air.
- Bila ubi kentang dah hampir masak masukkan lobak merah.
- Akhir sekali masukkan santan dan tunggu sehingga mendidih dan hidang.(ada orang masukkan dua jenia santan,mula-mula masukkan santan cair masa mula-mula masukkan daging jadi tak perlu kacau santan tu kemudian baru tambah santan pekat.Tapi aku punya malas superb jadi letak akhir sekali ye)
Sebijik macam roti canai dekat malaysia.Haha....Ni namanya roti....
LE 16 ++ ada 6 biji.Oklah kan.Kalau teringin sangat kan nak makan roti canai sebijik macam malaysia.Ni kena goreng dengan minyak panas tapi jangan sampai hangus.Nanti dia kemabang-kembang.
Ni roti canai sini.Arab makan roti ni letak gula banyak-banyak.Gula serbuk tu.Dulu beli LE 1.50 je semalam beli terkejut kot dah LE 2.00.Huhh.Cepatnya naik harga.Ni kalau kurang mengidam bolehlah beli.Cakap kat dia tak nak gula.
No comments:
Post a Comment