Hari ni kita menguningkan pulut ye kawan-kawan.
Bahan-bahan nasi:
3 pot beras pulut.
3/4 paket santan segera dibancuh dengan sedikit air (buat jadi pekat ye)
Garam hujung sudu
Gula 1/2 sudu
Cara-caranya:
Bahan-bahan nasi:
3 pot beras pulut.
3/4 paket santan segera dibancuh dengan sedikit air (buat jadi pekat ye)
Garam hujung sudu
Gula 1/2 sudu
Cara-caranya:
- Masak air sehingga mendidih.Kemudian kukus kan beras tadi sehingga keluar wap.(Tanda-tanda dah masak)
- Keluarkan,dan tuang santan yang telah dibancuh (dalam santan tu masukkan gula dan garam.Dan kacau rata)
- Kacau a.k.a arong nasi tu.
- Kemudian kukus sekali lagi.
- Dan siap..
Bahan-bahan kuah:
1/2 ekor ayam
2 labu bawang merah kisar
3 ulas bawang putih kisar
1 inci halia kisar
1 senduk lada kisar
3/4 paket rempah kampung (rempah gulai kawah)
1 1/2 paket santan segera
1 paket kecil kerisik
1 kerek nissan kecil (tu pun dah manis dah) a.k.a gula melaka
2 biji lada segar a.k.a cili hidup
Garam gula
Minyak untuk menumis
Cara-caranya:
- Panaskan minyak.Tumis semua bahan kisar (bawang besar,bawang putih,halia.lada) sehingga naik bau.
- Masukkan kerisik dan rempah.Tumis lagi sehingga naik bau.
- Masukkan ayam.Tambah sedikit air.Masukkan nissan.
- Setelah ayam dah sekata dengan kuah (saja nak kasi ayam perap dengan rempah-rempah sebab tu tambah air sikit je dulu) tambah air sehingga 3/4 periuk (aku tambah penuh satu periuk.Tapi kena tunggu lama nak kering)
- Masukkan cili hidup (kalau nak pedas)
- Setelah air kering menjadi 1/2 periuk dan setelah menggelegak,masukkan santan yang telah dibancuh.
- Tambah garam dan gula secukup rasa.
- Jika nak kuah lagi pekat,masak lagi lama.(aku tak kisah masak lama mana pun,gas bayar tetap sama LE 50.Huhu)
No comments:
Post a Comment