nuffnang ads

Saturday, 21 April 2012

Pulut kuning

Hari ni kita menguningkan pulut ye kawan-kawan.

Bahan-bahan nasi:

3 pot beras pulut.
3/4 paket santan segera dibancuh dengan sedikit air (buat jadi pekat ye)
Garam hujung sudu
Gula 1/2 sudu

Cara-caranya:

  1. Masak air sehingga mendidih.Kemudian kukus kan beras tadi sehingga keluar wap.(Tanda-tanda dah masak)
  2. Keluarkan,dan tuang santan yang telah dibancuh (dalam santan tu masukkan gula dan garam.Dan kacau rata)
  3. Kacau a.k.a arong nasi tu.
  4. Kemudian kukus sekali lagi.
  5. Dan siap..

Bahan-bahan kuah:

1/2 ekor ayam
2 labu bawang merah kisar
3 ulas bawang putih kisar
1 inci halia kisar
1 senduk lada kisar
3/4 paket rempah kampung (rempah gulai kawah)
1 1/2 paket santan segera
1 paket kecil kerisik
1 kerek nissan kecil (tu pun dah manis dah) a.k.a gula melaka
2 biji lada segar a.k.a cili hidup
Garam gula
Minyak untuk menumis

Cara-caranya:
  1. Panaskan minyak.Tumis semua bahan kisar (bawang besar,bawang putih,halia.lada) sehingga naik bau.
  2. Masukkan kerisik dan rempah.Tumis lagi sehingga naik bau.
  3. Masukkan ayam.Tambah sedikit air.Masukkan nissan.
  4. Setelah ayam dah sekata dengan kuah (saja nak kasi ayam perap dengan rempah-rempah sebab tu tambah air sikit je dulu) tambah air sehingga 3/4 periuk (aku tambah penuh satu periuk.Tapi kena tunggu lama nak kering)
  5. Masukkan cili hidup (kalau nak pedas)
  6. Setelah air kering menjadi 1/2 periuk dan setelah menggelegak,masukkan santan yang telah dibancuh.
  7. Tambah garam dan gula secukup rasa.
  8. Jika nak kuah lagi pekat,masak lagi lama.(aku tak kisah masak lama mana pun,gas bayar tetap sama LE 50.Huhu)

No comments:

Post a Comment