nuffnang ads

Sunday, 13 November 2011

nasi dagang



Bahan-bahan nasi:

3 pot beras mesir (Haha....Nasib korang lah.Kalau tak ada pakai beras biasa)
2 pot beras pulut
2 pot beras siam
2 paket santan segera (Bancuhkan pekat)
1 inci halia dimayang
1 labu bawang merah dimayang. (Kalau tak ada bawang merah contohnya kat mesir ni,guna je bawang besar saiz kecil-kecil)
1 sudu halba
1 cawan air panas

Susah tak?Hahaha...Aku main campur-campur je.Sebab kalau pakai beras mesir je tak sedap dan tak lawa.Beras mesir bulat-bulat tak panjang-panjang.Beras siam panjang-panjang.Huhu...

Cara-cara:

1)Rendam beras selama 6 jam.Basuhlah beras dulu sebelum rendam.
2)Kukus beras sampai masak lebih kurang sejam setengah dengan api sederhana.
3)Setelah masak gaul beras tadi dengan secawan air panas.Biarkan dalam 5 minit
4)Setelah rata,gaul beras dengan santan tadi,halba,bawang,halia,garam dan gula secukup rasa
5)Kukus sekali lagi beras tadi sampai masak



Bahan-bahan kuah:

2 labu bawang besar kisar
3 ulas bawang putih kisar
1 inci halia kisar
1 senduk lada kisar
Minyak untuk menumis
1/2 gula melaka (Aku pakai nisan ye.Bukan gula melaka.Tak reti masak pakai gula melaka.)

1 1/2 paket santan segera
3/4 pek rempah kampung
Garam gula secukup rasa
1 ekor ikan tongkol direbus dahulu dengan asam keping dan garam

Cara-caranya:

1)Tumiskan bahan-bahan kisar (bawang,halia,lada) sampai naik bau
2)Tambahkan air,masukkan gula melaka,santan,garam,gula,rempah
3)Tunggu sehingga pekat(1/2 dari asal) dan mendidih.
4)Masukkan ikan dan tunggu sehingga rasanya enak di lidah.Huahua.....



3 comments:

  1. mek coh!!!teringin gle nk try buat ni!!tp nk kene berguru dlu..mu blk mesia ajo aku!!

    ReplyDelete
  2. haha.....mne leh lawan chef handal.dah menang blogger chef g2.tahniah wawa...

    ReplyDelete