3 pot beras mesir (Haha....Nasib korang lah.Kalau tak ada pakai beras biasa)
2 pot beras pulut
2 pot beras siam
2 paket santan segera (Bancuhkan pekat)
1 inci halia dimayang
1 labu bawang merah dimayang. (Kalau tak ada bawang merah contohnya kat mesir ni,guna je bawang besar saiz kecil-kecil)
1 sudu halba
1 cawan air panas
Susah tak?Hahaha...Aku main campur-campur je.Sebab kalau pakai beras mesir je tak sedap dan tak lawa.Beras mesir bulat-bulat tak panjang-panjang.Beras siam panjang-panjang.Huhu...
Cara-cara:
1)Rendam beras selama 6 jam.Basuhlah beras dulu sebelum rendam.
2)Kukus beras sampai masak lebih kurang sejam setengah dengan api sederhana.
3)Setelah masak gaul beras tadi dengan secawan air panas.Biarkan dalam 5 minit
4)Setelah rata,gaul beras dengan santan tadi,halba,bawang,halia,garam dan gula secukup rasa
5)Kukus sekali lagi beras tadi sampai masak
Bahan-bahan kuah:
2 labu bawang besar kisar
3 ulas bawang putih kisar
1 inci halia kisar
1 senduk lada kisar
Minyak untuk menumis
1/2 gula melaka (Aku pakai nisan ye.Bukan gula melaka.Tak reti masak pakai gula melaka.)
1 1/2 paket santan segera
3/4 pek rempah kampung
Garam gula secukup rasa
1 ekor ikan tongkol direbus dahulu dengan asam keping dan garam
Cara-caranya:
1)Tumiskan bahan-bahan kisar (bawang,halia,lada) sampai naik bau
2)Tambahkan air,masukkan gula melaka,santan,garam,gula,rempah
3)Tunggu sehingga pekat(1/2 dari asal) dan mendidih.
4)Masukkan ikan dan tunggu sehingga rasanya enak di lidah.Huahua.....
mek coh!!!teringin gle nk try buat ni!!tp nk kene berguru dlu..mu blk mesia ajo aku!!
ReplyDeletehaha.....mne leh lawan chef handal.dah menang blogger chef g2.tahniah wawa...
ReplyDeletealong
ReplyDelete