Semalam aku main masak-masak dengan Niza.Hehe..Menuntut ilimu dengan tok guru kena sopan ye.Tak boleh memekak macam aku masuk dapur dengan Mar.Hehehe.
Bahan-bahannya:
Bahan A:
1 bungkus cheddar cheese dipotong kecil
100 gram butter
200 ml susu segar
6 biji telur gred A bahagian kuning sahaja
Bahan B:
6 biji telur grad A bahagian putih telur
125 gram gula pasir
Bahan C:
100 gram tepung gandum diayak
1 bungkus esen vanilla
Cara-caranya:
Panaskan susu dan cheese di atas dapur dengan api kecil sehingga cheese cair.
Kemudian masukkan butter dan kacau rata.
Sejukkan bahan yang dipanaskan.
Pukul kuning telur dan campurkan dengan bahan yang telah disejukkan tadi.
Kemudian masukkan bahan C.Gaul dengan cara balik-balikkan secara perlahan-lahan.Jangan menggunakan mixer untuk mengelakkan pembantutkan pengembangan bahan.(Apa ke susah sangat bahasa ni.Kalau ambik SPM sekarang ni kompem LULUS je)
Dalam bekas lain pukul bahan B sehingga kembang dan melekat pada bekas.Kalau terbalikkan bekas tak jatuh ye.Jangan ketuk kalau jatuh nasiblah.
Kemudian satukan bahan A,B dan C.Kacau rata dengan cara balik-balikkan perlahan-lahan.
Bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 20 minit
Kemudian bakar pada suhu 140 darjah celcius selama 40 minit
Setelah masak biarkan kek menyejuk dalam oven (dengan api yang telah dimatikan) selama satu jam.
(Orang cakap kita balikkan kek masa sejukkan kek tu sebab tak nak kasi kek tu mendap dan ia menyejuk dengan tarikan graviti.Tapi aku tak buat pun SEBAB aku telah berada di alam mimpi waktu itu.)
Cerewet tak?Cerewet sangat.Hanya orang-orang yang penyabar sahaja boleh melakukannya.Ni pun tak cukup jadinya.SEBAB.....Berapa banyak sebab daaa......KERANA penyukat yang jual kat sini tipu.Macam mana nak jadi.Kami main agak-agak je kot.Sedih tau sedih...........
Bahan-bahannya:
Bahan A:
1 bungkus cheddar cheese dipotong kecil
100 gram butter
200 ml susu segar
6 biji telur gred A bahagian kuning sahaja
Bahan B:
6 biji telur grad A bahagian putih telur
125 gram gula pasir
Bahan C:
100 gram tepung gandum diayak
1 bungkus esen vanilla
Cara-caranya:
Panaskan susu dan cheese di atas dapur dengan api kecil sehingga cheese cair.
Kemudian masukkan butter dan kacau rata.
Sejukkan bahan yang dipanaskan.
Pukul kuning telur dan campurkan dengan bahan yang telah disejukkan tadi.
Kemudian masukkan bahan C.Gaul dengan cara balik-balikkan secara perlahan-lahan.Jangan menggunakan mixer untuk mengelakkan pembantutkan pengembangan bahan.(Apa ke susah sangat bahasa ni.Kalau ambik SPM sekarang ni kompem LULUS je)
Dalam bekas lain pukul bahan B sehingga kembang dan melekat pada bekas.Kalau terbalikkan bekas tak jatuh ye.Jangan ketuk kalau jatuh nasiblah.
Kemudian satukan bahan A,B dan C.Kacau rata dengan cara balik-balikkan perlahan-lahan.
Bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 20 minit
Kemudian bakar pada suhu 140 darjah celcius selama 40 minit
Setelah masak biarkan kek menyejuk dalam oven (dengan api yang telah dimatikan) selama satu jam.
(Orang cakap kita balikkan kek masa sejukkan kek tu sebab tak nak kasi kek tu mendap dan ia menyejuk dengan tarikan graviti.Tapi aku tak buat pun SEBAB aku telah berada di alam mimpi waktu itu.)
Cerewet tak?Cerewet sangat.Hanya orang-orang yang penyabar sahaja boleh melakukannya.Ni pun tak cukup jadinya.SEBAB.....Berapa banyak sebab daaa......KERANA penyukat yang jual kat sini tipu.Macam mana nak jadi.Kami main agak-agak je kot.Sedih tau sedih...........
No comments:
Post a Comment