Bahan-bahannya:
3 ketul ayam.(sebaik-baiknya bahagian peha yang dibuang tulang)
1 inci halia dan 2 ulas bawang putih dicincang
1 sudu sos cili,sos tomato,kicap,dan sos tiram
Setengah sudu serbuk lada sulah
Garam dan gula secukup rasa
Cara-caranya:
Perap ayam bersama bahan-bahan di atas semalaman.Kalau tak sempat sekejap pun cukup
Aku pakai ayam bahagian dada je.Bahagian lain dah habis diguna.
Bakar ayam sehingga masak selama berapa lama aku tak pasti.Korang tengoklah kejap-kejap.Masukkan sedikit minyak ke dalam bekas ayam sebelum bakar.
Bahan-bahan untuk sos:
Campurkan lebihan bahan perapan tadi dengan 1 sudu sos tiram,kicap,dan cili sos.
Masak sekejap bahan-bahan tadi sehingga pekat
Setelah siap tuang di atas ayam.
Tapi tadi aku buat masin sikit.Fail betul.Orang cakap kalau masak masin-masin ni dah nak kawin.Mungkinkah?Huhuhu..
kalu masin 2 mkanya sos tiram byk sgt..:)
ReplyDeletehehe...ye kot..kicap lg sos tiram lg garam lg..
ReplyDelete