nuffnang ads

Thursday, 22 March 2012

Masa aku SPM dulu-dulu...

Hari ni hold dululah cerita p spain.Hari ni nak cerita pasal SPM zaman aku dulu-dulu.

Teruja tengok budak-budak ambil result SPM.Berita yang dapat result gempak dan kurang gempak..

Zaman aku periksa SPM dulu,macam biasa je.Mak aku cakap,kalau tak nak pakai kereta macam orang,tak nak masuk universiti macam orang.Nak kerja kuli-kuli (bukan merendahkan kerja kuli-kuli ye.Aku pun pernah kerja kuli-kuli ni),belajar je main-main.

Mak aku memang senang dan mudah dan tepat dan jitu je ayat dia.

Masa tu emosi pun tunggang langgang.Doa aku satu je,berapa pun result SPM aku,janji boleh sambung belajar dekat luar negara cukuplah.Tak kisah berapa-berapa pun.Haha.Alhamdulillah.Allah makbulkan doa aku.Aku masa tu tak nak sambung belajar dekat universiti dalam negara.Sebab?Biarlah rahsia....

Jadi hari pertama periksa tu subjek dia Bahasa Arab Tinggi pada 15 November 2006.Masa subjek ni,papa teman aku sampai dapat kertas soalan.Gila berdebar masa tu.Bukan rileks makin berdebar ada bila papa ada sekali.Huhu..

Hari-hari lain berjalan macam biasa.Tengah hari nanti mama aku datang hantar makanan.Hehe.Jeles tak??

Banyak topik yang cikgu jangka masuk,tak masuk.Huh sedih muka cikgu-cikgu.Macam soalan kimia,sejarah,pendidikan Al-Quran dan Sunnah, dan banyak lagi.

Tapi aku tak percaya sangat soalan jangkaan ni.Sebab aku akan menjangka sendiri soalan periksa.Model soalan periksa SPM sangat mudah.Dia ada macam giliran-giliran.Kalau tak percaya sila buat jadual 10 tahun lepas soalan SPM yang keluar.Nanti akan nampak model dia macam mana.Tak tahulah sekarangkan...

Sampai dan tibalah hari keluar result peperiksaan.

Aku tak kasi mama dan papa teman aku p ambil result.Huhu.Sebab..Aku target GAGAL untuk subjek EST (English for Science and Technology).Masa jawab soalan tu,entah apa aku merapu.Aku tak faham pun soalan nak apa.Huhu.

Cikgu pula,bukan main lambat nak kasi slip keputusan.Kena tanda tangan sijil tu sijil ni.Borang tu borang ni.Dan slip dah di tangan cikgu.Cuma bilangan A ke B ke C ke je yang tak nampak.Cuak.Cuak.

Wah sekali dapat slip,perkara pertama cari keputusan subjek EST.Ohh B3.Alhamdulillah.Target gagal kot.Lepas tu tengok.Aikk banyaknya A1.Silap slip munasabah ni.

Tengok nama.Nama aku.Betul ke ni.Cam poyo lak.Tapi tulah rasanya.Tengok cikgu dengan muka tak percaya.Sampai cikgu cakap kat aku,'betullah tu Aisyah result awak'.Huahua.Rasa macam nak nangis....

Syukur Alhamdulillah...

Dah 5 tahun berlalu zaman tu...

Kalau benda tu tak terjadi,mungkin aku tak berada di mana aku berada sekarang.Allah bagi aku musibah,ujian Nya pada waktu itu.Sampai aku tertanya-tanya kenapa aku.Kenapa aku,bukan orang lain.

Hari ini,aku sedar siapalah aku untuk mempersoalkannya.Allah dah aturkan yang lebih baik untuk aku rupanya.Alhamdulillah.

2013,insyaAllah bakal doktor..

Masa tingkatan 5

6 comments:

  1. Replies
    1. lalu.lalu..sila.sila.jangan duk sila sudah...

      Delete
  2. 5 tahun lalu? alahai mudanya lagi.....*terasa diri tua tetiba* SPM akak 15thn yg lalu...tsk!tsk! nway, good luck to u bakal doc! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq kak...tp sy pun rasa diri ni tua juga.....rindu zaman sekolah2....

      Delete