nuffnang ads

Sunday 24 February 2013

Puteri Ayu


Ok hari ni kita belajar cara-cara buat kuih pula ye.Hehe.Kenapa semangat sangat ni nak buat sedangkan aku  memang malas kalau buat kuih kecil-kecil ni.Leceh...

Bahan-bahan adunan:

2 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula halus (resepi asal 1 cawan.Aku tak suka manis sangat)
2 biji telur
1 sudu baking powder
1 paket santan debu dibancuh dengan 1 cawan air
1/2 sudu besar ovallet
4 titik perisa pandan
2 titik pewarna hijau
Secubit garam

Cara-caranya:

  • Pukul telur sehingga kembang
  • Kemudian masukkan gula dan pukul lagi sehingga kembang
  • Masukkan ovallet dan pukul lagi.Dan masukkan tepung dan santan yang telah dibancuh dan pukul sehingga rata.
  • Masukkan pewarna dan perisa pandan.(Jangan letak perisa pandan banyak sangat nanti rasa tengik)
Dah siap adunan kita sediakan kelapa dia pula

Bahan-bahan untuk kelapa:

1/4 kilo kelapa kering
3 sudu tepung jagung
2 sudu santan debu dibancuh dengan sedikit air
Garam dan gula

Cara-caranya:
  • Gaul semua bahan diatas dan kukus sebentar untuk melembutkan kelapa kering.

Ni cerita perantau tiada kelapa parut.Bagi yang dah ada kelapa parut gunakan kelapa parut yang muda a.k.a yang bahagian putih tu saja.

 photo a-1_zpsf632c956.jpg

  1. Mula-mula kita salutkan (griskan) bekas acuan dengan minyak untuk mengelakkan kelapa melekat nanti.
  2. Masukkan kelapa mengikut ketebalan sesuai dan tekan sehingga padat.Kalau tak padat nanti xcantik bentuk dia.
  3. Masukkan adunan berwarna hijau ke dalam acuan.
  4. Dan kukus sehingga masak lebih kurang selama 10 minit.Pastikan air kukusan telah mendidih ketika kerja mengukus dimulakan.
Yeayy makan....

No comments:

Post a Comment