nuffnang ads

Sunday, 30 June 2013

Tudung?Susah sangat ke... (sebuah cerita sebuah pengalaman)

Aku tengok bilangan post aku tahun ni..Haa biar betul..Tapi memang betul pun aku jarang yang amat update entry.Aku pun tak tahu mana perginya masa aku.Huhu

28 Jun baru ni iaitu dua tiga hari yang lepas,tengok membe aku yang kahwin kat sini dulu update status "Alhamdulillah dah setahun" maksudnya dah setahun jugalah aku perlahan-lahan memakai tudung yang kainnya lebih tebal.Nak cakap labuh tu tak la.Singkat je cuma tak nampak bayang.(Tapi masih pakai shawl.Haha..ok2 usaha..)

Memula nak mula pakai pun susah.Yelah.Bukan mudah nak buat benda baik ni.Ada je alasan.Haha.Sebenarnya dah lama membe2 (lelaki khusunya) tegur.Huhu.(Apasal tegur aku p laa tegur orang lain.Kan..)Aku cakap lantak korang laa.Ikut suka aku la.Bukannya seksi sangat pun ramai je yang lagi seksi.(Memang betul pun statement aku ni ok).

 photo 12_zps241b098f.jpg
gambar 1st yang ada peace tu..Tulah kali pertama pakai

Bermulalah al kisah....
                       semoga ia mampu memberikan kepada orang lain kekuatan jua....

Ada sorang mamat ni asyik duk pertikai je aku tahu hukum p buat juga.Disebabkan memang bidang kepakaran dia bab agama ni aku celah dan bangkang ikut mana pun memang aku tak menang punya.Penat je aku duk gaduh dengan dia..Sakit hati pun ada.Sampailah aku balik dari Spain.

Satu hari..Dia tanya aku.Masa ni aku tengah study laa.Pulun balik kelas aku ponteng masa p Spain tu.

Dia: Kenapa susah sangat,bukannya susah pun cuma tukar kain tu jadi yang tak jarang je.

Aku: Rasa tak layak je nak pakai macam tu.Orang bukan baik sangat pun.

Dia: Tak semestinya orang baik je boleh pakai macam tu.Tak semestinya semua orang pakai macam tu baik cuma bila kita pakai macam tu kita tak rasa la nak buat benda yang tak baik.

Aku: Huh masalahnya orang jahat sangat.Tak layak langsung kot.

Dia: Kenapa cakap tak layak?

Aku: Sebab orang jahat laa.Awak bukan tahu pun orang jahat macam mana.Apa benda jahat orang pernah buat dan sebagainya.

Dia: Saya pun jahat,cuma Allah tutup aib saya kalau Allah nak buka aib saya.Nampaklah semua kejahatan saya yang awak pun tak sangka saya buat.

Aku: (dalam hati..Eleh saja lettew nak main ayat..)..emm

 photo untitled1_zps454cd88b.jpg
Dia: Yelah tukar topik.Dah marahlah tu.Best p Spain hari tu?Bla bla bla....

Aku: Best bla bla bla..

Dia: Semangat sangat study.Exam lambat lagi.Awakkan genius takyah study awal-awal.

Aku: Saya kan ponteng kelas.Cikgu tak perasankan saya.Kena laa study at least kalau cikgu tanya apa-apa soalan saya boleh jawab dan cikgu akan notice saya.Lagipun nanti exam dengan cikgu-cikgu tu juga.Sekurang-kurangnya walaupun saya pernah ponteng,cikgu nampak saya tahu.So macam qada balik laa yang saya ponteng tu.So nanti exam,mungkin cikgu akan ada tanggapan positif kat saya walaupun masa exam tu saya tak cemerlang sangat.Macam tulah.Kalau dah ponteng tu pandai2 la tarik balik perhatian cikgu.

Panjang lebar aku terangkan dekat dia.Huhu.Dia diam je..Lama..

Dia: Awak tahu kan awak ponteng tu salah.Sebab tu awak study sebab nak ganti balik salah yang awak buat tu kan.Supaya cikgu tahu awak berusaha nak belajar.

Aku: Yup..Faham pun..

Dia: Maaf saya nak tanya sesuatu..Tapi jangan marah ye.

Aku: Macamlah orang cepat sangat sentap.Tanyalah..

Dia: Kenapa awak ponteng awak awak sanggup berjaga malam study supaya awak boleh cover balik salah awak ponteng tu.Tapi bila Allah suruh labuhkan tudung dan pakai pakaian tak jarang awak cakap awak tak layak.Sebab awak jahat.Awak pernah buat salah.Kenapa awak tak usaha lebih lagi supaya Allah notice awak macam awak nak cikgu awak notice awak.Lagilah awak kena usaha dari orang lain sebab awak tahu awak pernah buat salah.Macam awak ponteng kelas tu.Maaf kalau terasa.

Aku: (Dengan aku-aku diam...)Umm takpalah nak tidur bye..

 photo Picture31451_zps29f8d154.jpg
Sebab dah setahun slumber tenuk je aku minta hadiah dengan housemate aku ni.Haha.Matured laa katakan

Lebih kurang macam tulah perbualan setahun lebih yang lepas.Tapi lepas perbualan tu aku sentiasa terfikir.Kenapa aku selalu gunakan alasan aku jahat tak layak nak buat baik.Tapi tang benda lain boleh pula aku cover nak sangat manusia notice aku.Tapi dengan Allah aku bagi macam-macam alasan.

Pendapat mula-mula aku tanya housemate aku Mar.Dia cakap'Boleh ke Ecah kau tu bukannya boleh kira sangat,nanti dah shopping tudung banyak-banyak pakainya tidak.' SUPPORTIVE kan housemate aku.Haha.Sebab aku ada je tudung labuh sebenarnya.Dulu aku pernah cuba pakai tapi sekejap je.Aku dalam hati pun masih ragu-ragu.Kan kejap ke aku pakai ni.Huhu.

Sebenarnya ada je niat nak pakai macam lagi ok la.Nak cakap labuh tu memang tak.Rasa diri memang tak mampu lagilah setakat ni.InsyaAllah akan datang.

Apatah lagi bila baca blog yang ada blogger yang mampu berubah jauh lebih baik dari aku.Aku pernah cakap dekat housemate aku "dengkinya dengan diaorang sekeja je diaorang boleh berubah jadi lebih baik dari aku.Aku ni tak berubah-ubah"PHD yang dibenarkan ye ni..Haha.2 orang blogger yang aku tabik laa Kak Di dan Blogger Skema Itu Hot.Memang jeles aku dengan diaorang.Menjadi sumber inspirasi aku juga.Aku cakap dekat diri aku "kalau mereka boleh aku pun boleh"

 photo untitled3_zps1438285e.jpg

Kalau nak pakai tudung macam tu..Kena ada baju yang sesuai selain baju kurung memang tak ada dah baju lain.Kan hari aku pakai lain esok lain pula.Tak panas ke pakai tudung tu.Dan macam-macam lagilah.

Bermulalah pencarian.Aku tanya membe-membe,senang ke 'jadi' kalau pakai kain ni.Ohh pakai starch.Nak beli kat mana.Macam mana nak pakai.Macam mana nak gosok (aii macam tak pernah kai tudung.Haha) Sebenarnya masa tu diri ini masih mencari alasan untuk tidak pakai macam tu.Saja mencari alasan bahawa semua tu susah.Tapi alasan tak diketemui.

Membe-membe sangat memberi galakan dan membantu.Masa tu membe-membe tak tahu pun niat di hati ini.Nak cakap pun segan,kan tak jadi pakai kan nanti.Akhirnya p laa beli tudung.Kalau dah perempuan nak kenalah beli tudung tu semua warna ada.Bajet duit lagi.Huhu.Bermulalah proses mengangkut tudung dari kedai.Kali pertama beli habis dekat LE 300 kali kedua LE 200.Dan beberapa kali.Sampai semua warna dah ada ikut baju.P pula cari starch.Sini tak ada sana tak ada.

 photo Picture31415_zps44619527.jpg
Perarakan petang semalam

Begitulah niat terbantut selama beberapa bulan.Akhirnya pasa 28 Jun kali pertama nekad pakai tudung tu.Masa tu  p teman membe daftar kahwin.Dan sehinggalah hari ini.Semoga saya istiqamah.Diri ini bukannya kuat sangat.Huhu.

Alhamdulillah bila saya pakai macam ni membe-membe dah tak ajak lepak dah.RESPECT mungkin.Haha.Senang tak yah cari alasan tak nak keluar.Segan laa weh pakai bukan main sekali p lepak.Walawei..Walaupun pakai je shawl lagi.Tapi masih cuba melabuhkan menutup dada.Doakan saya.

Hari ini 30 Jun 2013,di Mesir tengah berjalan demo besar besaran untuk menggulingkan kerajaan Mursi.Semoga Allah memberikan kemenangan kepada yang benar dan mengalahkan yang batil.Amin..Ya Allah berikanlah ke amanan ke atas bumi Mesir ini.


3 comments:

  1. Beruntunglah bila ad yg sudi menegur kita. Smga istiqamah :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ak kdg2 rasa gak nk pkai jibab. Tp ak rs bila pkai nmpk sexy. Atau itu hny mainan prsaan aku?

      Delete
  2. Xlama dh tue...hehe...trasa nk g makang gulai di ganung eh....

    ReplyDelete